Loading
Eren Acar

Entrepreneur

Volunteer

Founder

Learner

Eren Acar

Entrepreneur

Volunteer

Founder

Learner

Blog Post

Ders Notu Serisine Başlıyorum (Üniversite Dersleri)

29 Kasım 2024 blog
Ders Notu Serisine Başlıyorum (Üniversite Dersleri)

Aynı anda 4 üniversite (1 örgün, 3 açık üniversite) okuyorum. Genelde abartılı bulunan bir durum ama çoğu ders zaten birbirinin aynısı ya da genel kültür üzerine inşa edilmiş ve spesifikleştirilmiş konular. Ders çalışmayı sevmeyen, özellikle de sınavlara çalışmayı hiç sevmeyen bir kişi olduğum için çoğu sınavı; iki ders notu okuduktan sonra, biraz mantık kura kura, biraz sallaya sallaya ve yeter not ala ala geçtim.

Şu an geldiğim noktada tüm üniversitelerim bir yılda bitecek durumda ama çok yoğun başka projelerle de uğraştığım için ve de zihinsel olarak gereksiz bir baskı ve zaman sömürülmesi yaşadığım için tüm bu üniversitelerden mezun olmadan önce sıfırdan tüm dersleri çalışmayı ve not tutarak ilerlemek istiyorum. İlginçtir ki, bir tanesi hariç hepsi son sınıf ve gerçekten sallamasyon bir şekilde geldim.

Diplomalarda “Eren Acar bilmem ne fakültesi, bilmem ne mezunu” kelimeleri ve dekan imzası görmek yerine; o belgeyi alabilmek için gerekli bilgiyi edinmiş bir öğrenci olarak mezun olmak istiyorum. Bir işi yapmak için yapmak yerine, gerçekten bilinçli ve en iyi şekilde yapmak gerektiğine inanıyorum. Tabii, burada da bir ikilemle karşı karşıya kalıyorum.

Zaman-Değer Çatışması

Bir yandan zamanın hızla geçtiğinin farkındayım ve bir an önce mezun olup hayata dair daha somut adımlar atmam, doğrudan etkisi olan çalışmalar yapmam gerekiyor. Diğer yandan da, yüzeysel bir şekilde öğrendiği bilgilerle diploma sahibi olmak kişinin algısını manipüle edip hayata vizyonunu köreltiyor. Oysa benim hedefim, öğrendiklerimle gerçek bir fark yaratabilmek. Bu fark, sadece iş hayatında değil; kişisel gelişim ve toplumsal değişim için gerekli bir yaşam tarzı.

İşte tam bu yüzden, tüm bu üniversitelerden mezun olmadan evvel aldığım her dersten, ta en temelden başlayıp, not ala ala ilerlemeyi ve bu blog sayfasında da onları yayınlamayı planlıyorum. Bu aslında 10 yıl evvel yapmak istediğim bir şeydi. Fakat yok telif hakları ihlali, yok bilmem ne sikim intihali. Ne oldu şimdi? Yapay zeka geldi ve anasının amına kadar her şeyi kopyalayıp, paylaşmaya başladı. Kim karşı çıkabilir ki?

Eskiden bilgiye erişim sınırlıydı; paylaşmak için kaynaklar kısıtlıydı ve intihal gibi etik kaygılar paylaşıma engel olmaktaydı. Ancak yapay zeka, bilginin bu hantal yapısını yıkıp geçti. Artık her bilgi, her düşünce, her fikir bir sadece iki tıklamalık uzaklıkta. Tabii bu da, edindiğimiz bilginin mahiyetini yitirmesine ve hatta değersizleşmesine sebep olmakta. Peki sorunu nasıl aşabiliriz? İnternetin, yapay zekanın sunduğu bilgiye erişim hızından yararlanırken, o hızda bulduğumuz bir bilginin değerini ve kendimizi kaybetmeden değer yaratmayı nasıl başarabiliriz?

Bilgiyi salt bir tüketim nesnesine dönüştürmek, onu amacından uzaklaştırır. Bilgi, bireyin kendi değerlerini ve ahlaki özgürlüğünü geliştirmek için bir araç olmalıdır. İnternette bulunan hızlı bir bilgi ya da yapay zekanın sunduğu bir bilgi, insanın kendi amaçlarını gerçekleştirmesine hizmet ettiği sürece anlamlı olacaktır.

Zaman baskısı, bilgi edinme sürecini yüzeyselleştirmeyi yöneltir. Hızlıca öğrenip seviye atlama arzusu, bilginin işlevselliğine odaklanmamıza ve onun hem anlamını hem de dönüştürme gücünü görmezden gelmemize neden olur. Oysa değerli bilgi, zamanın sınırlarını aşan, bireyin hem kendi değerini hem de çevresindekilerinin toplam değerini arttırtma potansiyeline sahip olan bilgidir. Tam da bu yüzden, hızla akan zamanın yarattığı baskıya direnerek, bilgiyi içselleştirerek ilerlemek, gerçek anlamda kalıcı değer yaratmanın en iyi yollarından biridir.,

Ders Notu Paylaşımı

Sadece ilgimi çeken ve önemli gördüğüm konuları burada paylaşmak istiyorum. Algoritmik bir şekilde ziyaretçi edinmek gibi bir gayem de yok, başka bir kişilere ders notu vererek onları sınavdan geçirmek gibi de derdim de yok. Sadece konuları temelden inceleyip daha sonra çeşitli yapay zeka araçları “ai tools” yardımıyla bu siteyi komple taratıp konu hakkında hem geçmişi hatırlayabileceğim, hem de daha öncelerinde yazdığım/kullandığım bilgilerden yenilerini türetebilmek istiyorum.

Şu an okuduğum ve ders notu çıkaracak olduğum bölümler; Felsefe, Uluslararası İlişkiler, Spor Yönetimi ve Emlak Yönetimi. Aslında çoğu dersi geçtim ve gerçekten gerekli mi bilmiyorum ama şu an için bir yerlerden başlamam gerektiğine inanıyorum. Eğer özel talep konular gelirse (ki gelmez) daha spesifik konular da seçebilirim elbet. Ama şu an için hiçbir okuyucu olmadığı için özgürce yazabilir ve saydırabilirim 🙂

Tags:
Write a comment